torstai 14. marraskuuta 2013

Ben Goldacre - Bad Science

"The plural of anecdote is not data."

Homeopatia, vaihtoehtoishoidot, ravintolisät, rokotusten vastaiset kampanjat...silkkaa vedätystä kaikki tyynni. Silti näiden "tieteenalojen" nimissä käydään bisnestä, jossa puhutaan miljardien eurojen kokoisista summista. Guardianin lääkärikolumnisti Ben Goldacre on tuohtunut: yhteiskuntamme on niin umpisokea tieteen edessä, että se nielee purematta kaiken, mitä sille tieteenä tuputetaan. Bad Science on kirja omahyväisestä höynäyttämisestä, suoranaisesta huijaamisesta, mutta ennen kaikkea siitä, miksi tämä ylipäätään edes on mahdollista.

Kaiken pahan alku on lehdistö. Tieteen systemaattinen tyhmentäminen lukijoita varten on johtanut siihen, että heillä ei ole enää mitään menetelmiä erottaa laadukasta tutkimusta paskanjauhannasta. Goldacre kuvailee ilmiötä riemastuttavin esimerkein ja esittelee lukemattomia tapoja, kuinka tutkimustuloksia voidaan vääristellä, manipuloida ja tulkita haluamallaan tavalla. Prosentit, trendit, korrelaatiot ja kausaliteetit on mahdollista sotkea mitä hätkähdyttävimmillä tavoilla.

Muutama nimi nostetaan esille julkisesti riepoteltavaksi, mutta heidän vaikutusvaltansa ei ilmeisesti ole vielä sentään Suomen lehdistössä asti, vaan jutut koskevatkin lähinnä Iso-Britanniaa. Sen lisäksi, että kirja on opettavainen, se on myös varsin viihdyttävä. Goldacre tuntuu fiksulta jannulta, joten täytynee laittaa nimi korvan taakse

Paljon tilaa annetaan myös placebo-ilmiön selittämiselle. Perusperiaatteet ovat toki jokaiselle tuttuja, mutta on hämmentävää, miten vekkulisti ihmismieli toisinaan toimiikaan. Esimerkiksi valaistuksen vaikutusta työtehokkuuteen tutkittiin aikanaan Amerikassa, ja tutkimuksessa vahvistettiin hypoteesi siitä, että parempi valaistus vaikuttaa positiivisesti tehokkuuteen. Yllättävämpi havainto oli se, että myös valaistuksen vähentäminen aiheutti saman reaktion. Tosiasiassa suorituskyky paranikin siitä syystä, että tutkimus ylipäätään toteutettiin. Kirjassa viitataan paljon hömppätutkimuksiin, joista osaa tuskin on olemassakaan, mutta vastapainoksi mainitaan muutama hyvin toteutettu tutkimus, joista yllättävän moni on tehty Suomessa. Aiheet taisivat liittyä juuri ravintotieteisiin.

On oikeastaan turha alkaa avaamaan sisältöä sen enempää. Suosittelen vahvasti kaikille! Todella älykästä ja herättelevää tekstiä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti